ZNA Labgids - Troponine T (sneltest/backuptest)

Trefwoorden:Troponine T (sneltest/backuptest)

Ga terug

Parameter Waarde
STAALTYPE Heparine vol bloed
RECIPIËNT Lithium-Heparine zonder gel
ACTIVITEITENCENTRA JP, MI, ST
AFNAME-HOEVEELHEID Minstens 150 µL noodzakelijk voor analyse
ALGEMENE OPMERKINGEN
Deze test is een backuptest die gebruikt wordt wanneer de standaardmethode niet beschikbaar is.
Deze test kan niet aangevraagd worden door de aanvrager.
Deze techniek is niet geschikt voor opvolging, gelieve hiervoor het resultaat van basistest high-sensitive troponine T te gebruiken.
DAAROM COBAS8000 TROPONINE T TEST STEEDS OOK UITVOEREN VAN ZODRA ANALYSE BESCHIKBAAR IS!
TRANSPORTWIJZE PRIMAIR STAAL
TRANSPORTWIJZE VERZENDING EXTRAMUROS
METHODE Lateral flow immunoassay
UITVOERFREQUENTIE backuptest
MAXIMALE ANTWOORDTIJD (excl. Pre-analytisch transport)
BIJ-AANVRAGEN niet mogelijk
ONDER ACCREDITATIE (BELAC MED-318) Nee
RIZIV-REGELS
RIZIV-NOMENCLATUUR 542356
NON-RIZIV AANREKENING
BIJKOMENDE OPMERKINGEN AANREKENING
klinische fiche Troponine T in bloed
Klinisch toepassingsgebied: Troponine T is eiwit dat onderdeel uitmaakt van het contractiele apparaat van gestreepte spieren. De hoge weefselspecificiteit van het cardiale troponine T (cTnT) en zijn vrijstelling na myocardnecrose, maken van deze parameter een geschikte biomarker voor hartschade.
Deze cardiale troponine T POCT test kan niet geklasseerd worden als hoogsensitief en is bijgevolg niet geschikt voor het toepassen 1-uurs troponine algoritme voor acuut myocard infarct en opvolging van patiënten. Gelieve hiervoor de resultaten van de hs Troponine T test te gebruiken. De test dient louter als backuptest en kan enkel gebruikt worden als hulpmiddel in de diagnose van patiënten met een acuut myocard infarct (rule-in) en de identificatie van patiënten met een verhoogde mortaliteit. De test wordt uitgevoerd op heparine volbloed. Waarden >= 50 ng/L maken een acuut myocard waarschijnlijk en duiden op verhoogd mortaliteitsrisico. Het resultaat dient te worden besproken met cathlab.
Interferenties: Hoge dosis biotine supplementen (vitamine B8) en heterofiele antilichamen kunnen interfereren met de analytische methode. Bij héél hoge concentraties TnT is het mogelijk dat de controle lijn niet opkomt en resulteert in een foutmelding. De meting dient dan met een andere methode uitgevoerd te worden.

Ga terug