ZNA Labgids - Plaatjes Functie Analyse (PFA)

Trefwoorden:PFA, Plaatjes Functie Analyse, Platelet Function Analyse

Ga terug

Parameter Waarde
STAALTYPE vol bloed
RECIPIËNT Citraattube
ACTIVITEITENCENTRA MI
AFNAME-HOEVEELHEID 1 volledig gevulde tube !
ALGEMENE OPMERKINGEN
De citraatbuis bij voorkeur na een serumbuis afnemen. Nooit na een EDTA of heparine tube.De PFA test is niet betrouwbaar bij HCT <35% en bloedplaatjesaantal < 150000/µL
TRANSPORTWIJZE PRIMAIR STAAL
TRANSPORTWIJZE VERZENDING EXTRAMUROS Kamertemperatuur
METHODE chronometrie (adhesie-aggregatie)
UITVOERFREQUENTIE Alle werkdagen (uitgezn zat/zon/feestd)
MAXIMALE ANTWOORDTIJD (excl. Pre-analytisch transport)
BIJ-AANVRAGEN
ONDER ACCREDITATIE (BELAC MED-318) Nee
RIZIV-REGELS
RIZIV-NOMENCLATUUR 554632
NON-RIZIV AANREKENING
BIJKOMENDE OPMERKINGEN AANREKENING
klinische fiche Plaatjes Functie Analyse (PFA) in vol bloed
Klinisch toepassingsgebied: In vitro testen van de bloedplaatjesfunctie van in condities die een beschadigd bloedvat nabootsen. Alleen de werking van de bloedplaatjes wordt getest en vasculaire aandoeningen vallen buiten deze toepassing. Bij patiënten die voor therapie Ticlid® of Plavid® nemen, wordt geen PFA uitgevoerd, omdat deze medicatie interfereert met het resultaat, maar er wordt meteen een manuele bloedingstijd gedaan. Principe: Klontervorming veronderstelt de aanwezigheid van receptoren voor adhesie, voor oplosbare agerende stoffen en het GP IIb/IIIa complex op het membraan van het bloedplaatje. Wanneer we bloed testen in de PFA-100, meten we de mate waarin de bloedplaatjes reageren op de interactie tussen plaatjes receptoren GP Ib en GPIa-IIa (collageen receptor) en de ADP of epinephrine die verwerkt zit in de filter van de cartrigde. Dit alles resulteert in de activatie van het GP IIb/IIIa complex, de binding van adhesieve eiwitten en het aaneensluiten van aangrenzende bloedplaatjes zodat de plaatjesaggregatie op gang komt. De test cartrigde simuleert een beschadigd bloedvat en bestaat uit een reservoir voor het bloed, een capillair en een actieve membraan met een centrale opening. Een continue door motortje aangedreven spuit en gecontroleerd door een microprocessor bouwt een negatieve druk op van 40 millibar. Een geïntegreerd systeem zorgt voor het bevochtigen met ‘trigger’ oplossing van het membraan waarin reagentia zijn opgenomen. De constante negatieve druk zuigt vol bloed doorheen het capillair en doorheen de opening van het membraan. Plaatjes adheren en aggregeren tot de opening dichtslibt en de bloedstroom ophoudt. De sluitingstijd wordt geregistreerd. Verhoogde waarden: -Ernstige anemie verlengt de sluitingstijd. Een gedaalde rode bloedcel massa leidt tot aantasting van bloedplaatjes. -Een gehalte van minder dan 40% bij een vWF en RiCoF resulteert in een abnormale PFA test. Het is daarom een goed hulpmiddel om de efficiëntie te beoordelen van een behandeling met DDAVP bij vWD patiënten. -Bij plaatjes disfunctie. Zowel de epinephrine als de ADP test zijn verlengd. Verder onderzoek met een aggregatiepanel is aangewezen. -Bij plaatjes disfunctie geïnduceerd door aspirine. Alleen epinephrine is verlengd, de ADP sluitingstijd is normaal. Interferenties: -Geen interferentie bij te laag fibrinogeen gehalte. -Hemolyse, door gedaalde rode bloedcel massa en door vrijkomen van ADP. -Vetten en vetzuren in bepaalde diëten. -Aspirine en anti GP IIb/IIIa. Opmerkingen: -De sluitingstijd is iets langer bij kinderen. -Binnen de normale range zullen bloedgroep O personen een langere sluitingstijd hebben en bloedgroep AB personen een kortere, naar analogie van het gehalte aan Von Willebrand Factor antigen (vWF) en Ristocetine Co factor (RiCoF).
Referentiewaarden: Plaatjes Functie Analyse (PFA) in vol bloed
Detail Referentiewaarde Variabelen Geslacht Leeftijden Opm.
Plaatjes Functie Analyse (PFA) in vol bloed (JP) met 3,8% (0.129M) natrium citraat 68-121 Col/ADP volw.
Plaatjes Functie Analyse (PFA) in vol bloed (JP) met 3,8% (0.129M) natrium citraat 84-160 Col/EPI volw.
Plaatjes Functie Analyse (PFA) in vol bloed [JP] (JP) 82 - 150 sec EPI Beide
Plaatjes Functie Analyse (PFA) in vol bloed [MI] (MI) 82-150 sec collageen/epinefrine Beide volw Sarstedt-tubes: 105 mmol/l (3,2% citraat)
Plaatjes Functie Analyse (PFA) in vol bloed [ST] (ST) 81 - 165 sec Collageen/epinephrine Beide volw afnamerecipïent met antistollingsmiddel 3.8% citraat
Plaatjes Functie Analyse (PFA) in vol bloed [JP] (JP) 62 - 100 sec ADP Beide
Plaatjes Functie Analyse (PFA) in vol bloed [MI] (MI) 62-100 sec collageen/ADP Beide volw Sarstedt-tubes: 105 mmol/l (3,2% citraat)
Plaatjes Functie Analyse (PFA) in vol bloed [MI] (MI) 84-160 sec collageen/epinefrine Beide volw Overige systemen:129 mmol/l (3,8% citraat)
Plaatjes Functie Analyse (PFA) in vol bloed [MI] (MI) 68-121 sec collageen/ADP Beide volw Overige systemen:129 mmol/l (3,8% citraat)

Ga terug