ZNA Labgids - Helicobacter pylori antigeentest

Trefwoorden:Helicobacter pylori antigeentest

Ga terug

Parameter Waarde
STAALTYPE feces
RECIPIËNT Fecespotje
ACTIVITEITENCENTRA MI
AFNAME-HOEVEELHEID Minstens koffielepel materiaal
ALGEMENE OPMERKINGEN
De test wordt beïnvloed door het gebruik van PPI's: daarom moeten deze minstens 2 weken gestopt worden vooraleer deze test uit te voeren. Voor de diagnostiek zijn er naast invasieve, gastroscopie gebonden testen ook niet-invasieve testen beschikbaar namelijk de ureum ademtest, de faecesantigentest en serologie.
 Bij serologie worden antistoffen opgespoord tegen H. Pylori. Het voordeel is dat PPI's of antibiotica geen invloed hebben op de performantie van de test maar de specificiteit is niet optimaal. De test kan ook geen onderscheid maken tussen een actieve of een doorgemaakte infectie en is dus niet bruikbaar om de efficiëntie van eradicatie na te gaan.
 De antigentest in faeces wordt in meerdere guidelines, zoals de Maastricht consensus, aangehaald als evenwaardig aan de ureum ademtest. Voordelen zijn een goede sensitiviteit en specificiteit. Enerzijds is de test dus bruikbaar voor diagnostiek maar verder laat de test ook toe om de efficiëntie van een behandeling na te gaan (minstens 3 weken na het stoppen van de therapie).
 
TRANSPORTWIJZE PRIMAIR STAAL
TRANSPORTWIJZE VERZENDING EXTRAMUROS
METHODE ELISA
UITVOERFREQUENTIE Iedere week op maandag
MAXIMALE ANTWOORDTIJD (excl. Pre-analytisch transport) 2 weken
BIJ-AANVRAGEN
ONDER ACCREDITATIE (BELAC MED-318) Nee
RIZIV-REGELS DR76: De verstrekkingen 551994-552005 en 552355-552366 mogen enkel worden aangerekend voor de eerste diagnose.
DR90: De verstrekking 552355-552366 mag slechts worden aangerekend aan de ZIV bij een patiënt van 16 tot 50 jaar, op basis van klinische gegevens(chronische gastro-duodenale pathologie).
RIZIV-NOMENCLATUUR 552355
NON-RIZIV AANREKENING
BIJKOMENDE OPMERKINGEN AANREKENING

Ga terug