ZNA Labgids - Aspergillus Antigeen in bloed

Trefwoorden:Aspergillus Antigeen, Platelia Aspergillus antigeen, Galactomannantest

Ga terug

Parameter Waarde
STAALTYPE Serum
RECIPIËNT Serumgel
ACTIVITEITENCENTRA MI
AFNAME-HOEVEELHEID 2,6 ml
ALGEMENE OPMERKINGEN
Extra gesloten serumtube! Deze analyse is onderhevig aan volgende diagnoseregel (DR102): De verstrekking 552031-552042 mag enkel worden aangerekend aan de ZIV indien deze wordt uitgevoerd voor een patiënt met een "gast" factor ("host factor") als gedefinieerd in de internationale consensus criteria van de "EORTC-IFICG/NIAID-MSG", maximum 3 maal per week, op voorschrift van een geneesheer-specialist.
TRANSPORTWIJZE PRIMAIR STAAL Kamertemperatuur
TRANSPORTWIJZE VERZENDING EXTRAMUROS Kamertemperatuur
METHODE ELISA
UITVOERFREQUENTIE 2 x per week (dinsdag en vrijdag)
MAXIMALE ANTWOORDTIJD (excl. Pre-analytisch transport) 1 week
BIJ-AANVRAGEN Enkel indien mogelijk op ongeopende tube (contaminatierisico na openen).
ONDER ACCREDITATIE (BELAC MED-318) Nee
RIZIV-REGELS DR102:
RIZIV-NOMENCLATUUR 552031
NON-RIZIV AANREKENING
BIJKOMENDE OPMERKINGEN AANREKENING De verstrekking 552031–552042 mag enkel worden aangerekend aan de ZIV indien deze wordt uitgevoerd voor een patiënt met een “gast“ factor (“host factor”) als gedefinieerd in de internationale consensus criteria van de "EORTC-IFICG/NIAID-MSG" maximum 3 maal per week, op voorschrift van een geneesheer-specialist.
klinische fiche Aspergillus Antigeen in Serum
Klinisch toepassingsgebied: Aspergillus infecties kunnen ontstaan na inhalatie van Asperillus sporen aanwezig in de omgeving. De invasieve vormen van Aspergillus vormen een gevaar voor neutropene patiënten (na chemotherapie) en bij patiënten behandeld met immunosuppresiva (na orgaantransplantatie, meestal bij beenmerg) en corticosteroïden. De doeltreffendheid van de behandeling hangt vooral af van de snelheid waarmee deze werd ingesteld. Aspergillus antigentest is op huidig moment de enige serologische methode die een snelle/specifieke diagnose biedt. Interpretatietabel: Bron : kit bijsluiter 1/2006 Index < 0,5 = negatief Index > of = 0,5 = positief - Twee opeenvolgende positieve resultaten wijst op de aanwezigheid van galactomannan in het serum, een teken van Invasieve Aspergillosis. - Een negatieve test sluit de diagnose van Invasieve Aspergillosis niet uit en dit wegens de zeer lage concentraties van Aspergillusantigeen in het begin van de infectie. Meermaalse opvolging per week van hoogrisicopatiënten wordt daarom aanbevolen.

Ga terug